Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

Webcam afplakken

Webcam afplakken met een post-it

Nog steeds regelmatig in het nieuws en dit weekend weidde ook NU.nl er een hele video aan. Je webcam afdekken door het afplakken van je webcam. De vraag die centraal staat is: Ben je extreem paranoïde of is je webcam laptop afdekken meer dan terecht?

Is webcam afplakken nodig?

Veel grote namen in de privacy wereld doen het. Zo was in 2016 een foto van Mark Zuckerberg wereldnieuws toen te zien was hoe hij de camera en microfoon van zijn MacBook afdekte met een stukje tape. Ook de directeur van de FBI gaf aan altijd zijn laptop camera te bedekken. Het beste voorbeeld is toch wel Edward Snowden, bekend klokkenluider door de Wikileaks affaire. Hij heeft bij de NSA gewerkt, en weet dus precies wat er mogelijk is. Zij zijn allen bang dat iemand op afstand inbreekt op hun camera en alles volgt wat zij doen. In dit voorbeeld worden zeer interessante mensen genoemd, die zeer waarschijnlijk ook wel doel zullen zijn van hackers. Dan rest de vraag nog of de ‘normale burger’ daar ook voor moet oppassen.

‘Een hacker kan binnen 2 minuten toegang krijgen tot jouw webcam’

Over de Amerikaanse (en misschien ook wel andere) geheime inlichtingen diensten hoeven we het niet te hebben. Het is bekend dat zij toegang kunnen verkrijgen tot de apparaten en kunnen meekijken wanneer het uitkomt. De gemiddelde hacker heeft dit trucje ook in zijn assortiment. Het is beangstigend hoe eenvoudig het is toegang te krijgen tot de webcam van een apparaat. Een click op de bijlage van een mailtje dat zo’n onschuldig pdf bestand leek. En ongezien is er een programma geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat er gespioneerd kan worden. Dat gaat onopgemerkt, en zonder IT kennis zul je er ook niet snel achter komen. Geen melding op je bureaublad of een indicatie lampje dat gaat branden, op het oog niks aan de hand. Je zou maar uit de douche komen lopen terwijl jouw laptop camera dit haarfijn vastlegt. Geen fijn idee.

Het is dus zeker niet een geval ‘aluminium hoedje’, want het gevaar is bekend en reëel. Over de kans dat het gebeurt is niet veel bekend. Waarschijnlijk is de kans niet heel groot, maar groot genoeg om webcam afplakken te adviseren. Kleine moeite dat mogelijk grote zorgen bespaart.

Hoe je webcam afplakken?

Er zijn meerdere opties. Wij, als producent van ‘s werelds meest verkochte webcam cover, adviseren natuurlijk om een webcam cover te kopen. Je repareert de bumper van je auto ook niet met een stukje tape, want het moet er mooi en elegant uit blijven zijn. Natuurlijk kun je ook gratis opties bekijken. Een simpele post-it of pleister zorgt ook voor volledige beveiliging. De keuze is aan jou, oordeel zelf:


Webcam-afplakken-met-een-webcam-cover


Webcam afplakken met een post-it