USB data blockers: everything you need to know

USB data blockers: everything you need to know

Elke dag genereren de apparaten die we gebruiken een gigantische hoeveelheid aan gegevens. De hoeveelheid gegevens die we genereren groeit ook nog eens in een razend tempo, deels door de groei van ‘the Internet of Things’. De verwachtingen zijn dat we over slechts 2,5 jaar meer dan 463 exabyte aan data genereren, wereldwijd. Exabytes? Bij de gemiddelde lezer gaat er waarschijnlijk geen lampje branden. Om het in perspectief te zetten, 463 exabytes staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid data die kan worden opgeslagen op zo’n 213 miljoen DVDs. Dat is aardig wat data. 

 

Of u het nu wilt of niet, de hoeveelheid gegevens die elk individu dagelijks genereert neemt ook toe. De extra gegevens zorgen ervoor dat hackers beter in staat zijn een volledig profiel van uw voorkeuren en contacten op te stellen. Helaas worden persoonlijke en vertrouwelijke gegevens steeds vaker verkocht op de zwarte markt. Voor particulieren kan dit resulteren in een hoop spam mails, ongewenste telefoontjes, of zelfs debit en creditcards die worden leeggetrokken. Voor ondernemers en hun werknemers kan het echter tot nog grotere problemen leiden. Hackers gebruiken tegenwoordig geavanceerdere technieken om vertrouwelijke gegevens te achterhalen en chanteren hiermee bedrijven en werknemers, groot en klein.

 

Er zijn een paar opties om het data diefstal tegen te gaan. De meest eenvoudige optie is om de hackers bij voorbaat de toegang tot uw gegevens te ontzeggen. Dit artikel zal ingaan op USB data blockers en vertellen wat ze zijn, waarom u ze moet gebruiken, en welke verschillende vormen van data blockers er zijn. 

 

Wat is een USB data blocker?

Later zullen we de verschillende soorten data blockers bespreken. In principe zijn ze allemaal hetzelfde, ze zien er alleen wat anders uit of hebben een andere naam Maar voor nu gaan we ons focussen op de USB data blocker. 

 

Ze zien er misschien uit als een USB-stick, maar USB data blockers moeten niet worden verward met een apparaat dat gegevens opslaat. De USB data blocker blokkeert gegevensoverdrachten waar u zelf geen toestemming voor hebt gegeven. Deze vinden vaak plaats wanneer apparaten worden opgeladen bij publieke oplaadpunten. Het slaat dus geen gegevens op, een data blocker beschermt ze juist. Waarom dit nodig is, komen we later nog even op terug. 

 

Iedere oplader heeft verschillende datalijnen. Ook de publieke oplaadpunten en de oplaadkabel hebben deze lijnen. Jammer genoeg zijn deze heel gemakkelijk te hacken. Hier komt de USB data blocker om de hoek kijken. Het is een kleine gadget die data pinnen blokkeert die zich aan het einde van uw oplaadkabel bevinden, de pinnen die anders verbinding zouden maken met de gehackte snoeren. Inderdaad, de fysieke lijnen worden ervan weerhouden om uw telefoon te raken als u een USB data blocker gebruikt. Het functioneert als een schild tussen de gehackte datalijnen en uw toestel. 


Kan ik met een data blocker nog steeds mijn apparaat opladen? 

USB data blockers fungeren dus als een beschermende laag wanneer u of uw medewerker een apparaat wil opladen. Hoewel het de poort van uw lader modificeert, blokkeert het niet het daadwerkelijke opladen van uw apparaat. U zult geen verschil merken tijdens het opladen van uw telefoon. Tegelijkertijd maakt het een enorm verschil als het gaat om de beveiliging van uw gegevens. 

 

Waarom zou u  een USB data blocker gebruiken?

In de huidige staat van de wereld werken doen veel mensen een gedeelte van hun werk terwijl ze aan het reizen zijn. De wereld om ons heen is daar inmiddels op aangepast, waardoor iedereen in staat is om zijn apparaten op te laden op elke willekeurige plaats. Vanzelfsprekend sluit iedereen zijn apparaten aan op elk beschikbaar USB-oplaadpunt, zodat ze hun apparaten kunnen blijven gebruiken voor werk of andere dingen. Heel gemakkelijk, maar het brengt ook gevaren met zich mee. 

 

De manier waarop hackers via openbare oplaadpunten toegang krijgen tot de gegevens van uw telefoon wordt vaak ‘juice jacking’ genoemd. Hackers passen de USB-poort fysiek aan, zodat bestanden en gegevens kunnen worden overgedragen tussen de gegevensopslag van de hacker en het apparaat dat wordt opgeladen. 

 

U bent er misschien niet van bewust, maar elke dag zijn er wereldwijd meer datalekken dan het inwonersaantal van Miami. Elk uur zijn er meer dan 250.000 inbreuken op gegevens, wat neerkomt op ongeveer zes miljoen inbreuken per dag. Deze treffen verschillende partijen, zoals personen, instellingen, bedrijven of overheden. 

 

Welke gegevens stelen hackers?

Het soort gegevens dat wordt gestolen hangt af van de hacker en het apparaat wat aan het opladen is. De meest waardevolle gegevens zijn betalingsgegevens. Wanneer de hacker toegang krijgt tot deze gegevens, is het eenvoudig om het geld van uw rekening te halen. Een ‘broker’ koopt kaartgegevens op de zwarte markt en verkoopt deze door aan een ‘carder’. De ‘carders’, dus de tweede partij die de gegevens koopt, zijn degenen die uw bankrekening zoveel mogelijk probeert leeg te trekken.

 

Andere gegevens waar veel vraag naar is op de zwarte markt zijn gebruikersnamen, vertrouwelijke bedrijfsgegevens, wachtwoorden, dossiers over uw gezondheid, of algemene informatie over personen en hun familieleden. 

Welke data blocker kunt u gebruiken?

Het belang van het gebruik van een data blocker moet niet worden gebagatelliseerd. Zowel particulieren als bedrijven zullen ernstige gevolgen ondervinden vanaf het moment dat hun apparaten worden gehackt en gegevens worden gedeeld met ongewenste personen. 

 

Data blockers zijn er in verschillende vormen. In principe zijn er twee soorten waaruit u kunt kiezen. De eerste is de USB data blocker, waarover in dit artikel uitvoerig is gesproken. Het tweede type is een kabel met een ingebouwde data blocker. De kabel werkt precies hetzelfde, maar heeft geen andere toevoegingen nodig. Het is gewoon de kabel die de gegevensoverdracht blokkeert. Sommige personen of bedrijven geven hier hun voorkeur aan.


Als ondernemer wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfsdata niet wordt gedeeld met hackers. Daarom is het verstandig om uw werknemers te voorzien van een data blocker. Meer informatie en gratis, gepersonaliseerde, samples kunt u vinden door op deze link te klikken. 

Volgende lezen

The dangers of juice jacking for your organization and how to prevent it
What is GDPR in cybersecurity and does it work?