How do you know if someone is hacking into your iPad or iPhone camera?

How do you know if someone is hacking into your iPad or iPhone camera?

Apple breekt nog altijd records als het aankomt op de verkoop van hun producten. De techgigant heeft een goed uitgedachte marketing strategie, waardoor meer en meer mensen Apple producten kopen. 

Als mensen een product kopen, kopen ze vaak meerdere producten van het merk. Vaak is het zelfs zo dat de compatibiliteit tussen de Apple-producten, iOS-software en iCloud ertoe leidt dat mensen al hun producten van Apple willen hebben na de eerste aankoop. 

Apple was een van de eerste en grootste producenten van smartphones. Het heeft daarom ook een enorme invloed gehad op het gebruik van camera’s op onze apparaten. Maar, dit is niet zonder risico

Kunnen hackers toegang krijgen tot de camera van uw iPhone of iPad?

Mocht u zich afvragen of hackers toegang kunnen verkrijgen tot uw Apple camera’s, dan kunnen we vrij kort zijn. Het antwoord is ja. De naam die vaak wordt gebruikt voor het hacken van een (telefoon)camera is ‘camfecting’. 

Camfecting betekent in feite dat iemand toegang heeft tot een camera, zonder dat de eigenaar van het toestel het merkt. Ook blokkeert het alle mogelijke signalen die aangeven dat de camera aan staat, zoals een brandend ledlampje of een pop-up. Camfecting bestaat al tenminste sinds 2013. Toen werd er namelijk een tiener model gechanteerd met materiaal dat van haar camera’s afkomstig was.

In de laatste negen jaar is de camfecting technologie enorm verbeterd. Het wordt tegenwoordig op een grotere schaal gebruikt omdat het gemakkelijk kan worden geïnstalleerd. Daarnaast geeft het behoorlijk wat informatie over een individu. 

Hoe wordt een Apple camera gehackt?

De manier waarop de camera’s op uw Apple-producten kunnen worden gehackt is middels een ‘Trojaans paard’ virus. Zo’n virus is een soort malware die wordt gedownload door de gebruiker. Het ziet er uit als iets wat legitiem is. Maar, net zoals de mythe is de aanval verpakt als iets anders. 

Hoe overtuigt een hacker zijn slachtoffers om een Trojaans paard te downloaden? Dit heeft twee aspecten. De hackers maken hun software namelijk niet alleen digitaal genuanceerd, ze gebruiken ook social engineering om potentiële slachtoffers te overtuigen. 

Social engineering betreft een breed palet aan aanvallen die inspelen op de kwetsbaarheden van de mens. Ze spelen bijvoorbeeld in op de dingen waar specifieke individuen sympathie voor hebben. Daarnaast gaat het in op dingen waarmee ze betrokken zijn, hun gevoel voor autoriteit, of wordt er een zogenaamde groepsdruk gecreëerd. Kortom, hackers beïnvloeden de emoties van individuen zodat ze gevaarlijke software downloaden. 

Nadat u op een Trojaans paard hebt geklikt, gebeurt er niet veel op uw scherm. De malware downloadt op de achtergrond zonder een pagina te openen. Daarom denken veel mensen dat het om een glitch of een leeg bestand gaat en denken er niet te veel over na. Toch zijn hun apparaten besmet en kunnen hackers de camera’s op de gehackte apparaten gebruiken.

Ook al bent u misschien zelf een beveiligingsexpert: zelfs de alertste personen kunnen het slachtoffer worden van een Trojaans paard vanwege de social engineering. Daarnaast komt het tegenwoordig veel vaker voor. Vroeger moest iemand veel afweten van programmeren en social engineering. Echter kunnen camfecting hacks tegenwoordig gemakkelijk op het dark web worden gekocht. 

Verschillen tussen de Apple camera’s op uw producten

Apple brengt om de zoveel tijd een nieuw product uit. Normaal gesproken duurt het niet erg lang voordat de nieuwste modellen verouderd zijn. Daarom zullen de camera’s op uw specifieke Apple product verschillen van andere modellen. 

Hoe ouder uw apparaat is, hoe vatbaarder het is om gehackt te worden. Dit heeft te maken met het feit dat de oudere apparaten niet zoveel aandacht krijgen als de nieuwe. Daarnaast kan op een gegeven moment uw Apple-apparaat niet meer worden bijgewerkt naar de nieuwste iOS-versie. Vanaf dit moment wordt het nóg kwetsbaarder. 

Er zijn een aantal manieren om uw apparaten minder kwetsbaar te maken. Bijvoorbeeld, het veranderen van de privacy-instellingen op uw Apple producten. Ook kunnen er enkele meer algemene maatregelen worden genomen, zoals het installeren van antivirussoftware. 

Het verschil tussen een iPhone en iPad camera

Als we de camera’s tussen een iPhone en een iPad vergelijken, zijn de camera’s op uw iPad over het algemeen van mindere kwaliteit dan die van een iPhone. De resoluties zijn normaal gesproken lager op zowel de voor- en achterkant. Ook is de zoomfunctie niet geweldig en werkt de camera niet goed ruimtes met weinig licht. 

Apple geeft niet echt toelichting waarom dit het geval is. Dit impliceert dat de camera’s op de iPad minder aandacht krijgen dan die op de iPhone. Betekent dit ook dat het beveiligingsaspect minder aandacht krijgt?

Hoe weet u of iemand de camera van uw iPhone heeft gehackt?

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of iemand de camera’s van uw Apple-producten heeft gehackt. Als u het zeker wilt weten, let dan vooral op de volgende indicatoren.

Trage of vreemde prestaties

Als de prestaties van uw toestel plotseling verslechteren is het mogelijk gehackt. De spyware die wordt gebruikt om te hacken draait doorgaans op de achtergrond. Dit betekent dat het batterij en geheugen gebruikt zonder dat u het door heeft. Op zijn beurt betekent dit dat uw toestel zich anders gedraagt. 

Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat uw toestel zich anders gedraagt dan dat het zou moeten doen. U krijgt bijvoorbeeld veel pop-ups, toepassingen worden willekeurig geopend, of multimediabestanden worden afgespeeld zonder uw toestemming. 

Verdachte apps

Het kan zijn dat uw toestel ineens een applicatie heeft die u niet zelf heeft geïnstalleerd. Als deze u niet bekend voorkomen, zorg er dan voor dat u ze zo snel mogelijk verwijdert. Vaak zijn de applicaties fysiek door iemand anders geïnstalleerd. Zorg er daarom altijd voor dat uw apparaten beveiligt zijn met wachtwoorden.

Webcam cover: voorkom dat hackers uw acties kunnen volgen

Het is eenvoudig om te voorkomen dat mensen fysiek applicaties downloaden op uw Apple-producten. Hiervoor dient u gewoon een wachtwoord toe te voegen. Het is echter wat moeilijker om kwaadaardige software te identificeren als deze wordt geïnstalleerd via een Trojaans paard.

Om te voorkomen dat hackers u via uw camera’s in de gaten houden kunt u uw camera’s afdekken. Met de webcam covers van Spy-Fy bent u er zeker van dat hackers u niet in de gaten kunnen houden. Ze kunnen worden geplaatst op al uw apparaten, inclusief uw iPhone of iPad. Spy-Fy heeft ook een breed scala aan iPhone privacy hoesjes, waaronder een hoesje voor de nieuwe iPhone 14 serie.

 

Volgende lezen

T-Mobile data breach: how does it affect you and your company?