Werken op afstand: een manier van werken die wereldwijd steeds populairder wordt. En niet zonder reden. Uit verschillende studies blijkt dat het veel tijd en kosten kan besparen.
Een studie die zich richtte op de eerste drie maanden van de COVID-19 pandemie gaf aan dat de burgers van de VS ongeveer 65 miljoen uur bespaarde op het woon-werkverkeer. Niet over de gehele periode, maar als dagelijks gemiddelde.
Thuiswerken bespaart niet alleen veel tijd, het verhoogt ook de prestaties van werknemers. Als mensen kunnen werken vanaf elke plek die ze willen, stijgen hun prestaties met ongeveer 22% volgens onderzoekers van Stanford Univerity. Er zijn dus voldoende redenen om mensen thuis te laten werken, zowel voor verhoging van effectiviteit als efficiëntie.
Het werken op afstand wordt onder andere mogelijk gemaakt door één ding: de mogelijkheid om online te werken. De meeste banen vereisen tegenwoordig een internetverbinding om überhaupt te kunnen worden uitgevoerd.
In de ideale situatie kan de werkgever bij online werken de privacy garanderen. Daarnaast zou het ook ideaal zijn als deze privacy zowel op kantoor als op afstand kan worden gewaarborgd. Jammer genoeg kan dit nooit het geval zijn. Bij privacy spelen veel factoren een rol. Aan de privacy verwachtingen tijdens het werk kan dan ook bijna nooit worden voldaan zonder extra maatregelen.
Wat wordt bedoeld met de verwachting van privacy?
Er zijn twee soorten verwachtingen te onderscheiden als het gaat om de verwachting van privacy. Allereerst de subjectieve. Deze verschilt sterk per individu en is meestal een de mening van een persoon. De tweede is de objectieve, of legitieme, verwachting van privacy. Deze is geworteld in wetgeving of beleid van een bedrijf.
Denk bij objectieve verwachting bijvoorbeeld aan bedrijven die een veilige werkruimte bieden waar geen gegevens kunnen worden gelekt. In de VS is dit opgenomen in de wet onder het vierde amendement. Hierdoor is een dergelijke verwachting van privacy dus juridisch bindend.
Privacy verwachtingen en werken op afstand
De grens tussen objectief en subjectief wordt echter wat vaag tijdens werken op afstand. Plaatsen waar personen privacy verwachten zijn bijvoorbeeld binnenshuis en in hotelkamers. Van andere openbare ruimten zoals werkcafés of bibliotheken wordt ook een zekere mate van privacy verwacht. Maar hoe kan een werkgever die privacy bieden?
Privacy online
Hoewel we dus steeds meer online werken, wordt de privacy steeds onzekerder. Dat heeft veel te maken met het gebruik van verschillende ruimtes, maar het heeft ook te maken met het online werken zelf.
Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de wetgeving van de VS, zoals eerder benoemt. Het blijkt namelijk dat, hoewel het wettelijk bindend is, cybercommunicatie niet onder de wetgeving valt. Het is duidelijk dat alleen door een sterke politieke wil dergelijke problemen zullen worden opgelost. Helaas voor werknemers (op afstand) en werkgevers is die politieke wil helemaal niet zo groot.
Privacyproblemen die kunnen ontstaan tijdens online werken
Het traceren van gegevens is zeer waardevol voor hackers en (overheids)instituties. Er is een brede consensus dat data privacy steeds belangrijker wordt. Zeker aangezien de wereld steeds afhankelijker wordt van het genereren van data. Aangezien de wet niet toereikend is om deze privacy te waarborgen, moeten bedrijven en werknemers het heft in eigen handen nemen.
Het voornaamste probleem bij online werken is het hacken van gegevens die door u of uw bedrijf worden gegenereerd. Ook de gegevens van de mensen die met u verbonden zijn vallen hieronder. T-Mobile had bijvoorbeeld een enorm datalek dat de persoonlijke informatie van miljoenen mensen blootlegde. Ook creditcardgegevens werden hierbij gelekt.
Ook zijn camera’s van telefoons, laptops en computers gemakkelijk te hacken. Door de camera van dergelijke apparaten te hacken, kan iedereen zien wat u doet. Als iemand binnen of buiten uw bedrijf slechte bedoelingen heeft, kan de persoon vrij gemakkelijk uw camera hacken en u bespioneren.
Privacyproblemen die kunnen ontstaan als u op afstand werkt
Het belangrijkste privacyprobleem dat zich kan voordoen bij werken op afstand is een techniek die bekend staat als ‘juice jacking’. Het komt erop neer dat openbare oplaadpunten fysiek worden aangepast door hackers. De exacte punten waarmee de USB-kabel verbinding maakt met het USB-oplaadpunt worden omgeleid. Op deze manier kan malware op apparaten worden geïnstalleerd zonder enige vorm van kennisgeving of toestemming. Elk apparaat dat via de USB-poorten wordt opgeladen is vatbaar voor ‘juice jacking’, van iOS tot Android tot BlackBerry en alles daartussenin.
Hoe voldoet u als werkgever of werknemer aan privacy verwachtingen?
Zoals aangegeven kan er niet voldaan worden aan de verwachting van privacy middels beleid of wetgeving. Sommige mensen hebben er weinig boodschap aan dat iemand hun camera hackt of al hun persoonlijke informatie verzamelt. Maar, voor degene die zich daar wel zorgen over maken, zijn er verschillende manieren om de privacy te beschermen. Voor werkers of afstand kan het zelfs zeer makkelijk zijn. Nederland heeft bijvoorbeeld een verplichte vergoeding voor werken op afstand. Het zou niet misstaan om dit budget te gebruiken om uw privacy online te waarborgen.
USB data blocker of JuiceBack oplaadkabel
Het kan ernstige gevolgen hebben, maar het probleem van juice jacking kan gemakkelijk worden overwonnen. Bij openbare oplaadpunten zou het gebruik van een USB data blocker een eenvoudige oplossing zijn. Als u geen fan bent van het kleine formaat van de USB data blocker, kunt u ook kiezen voor de JuiceBack kabel: een oplaadkabel met ingebouwde USB data blocker voor USB-C of Apple producten.
Webcam cover of iPhone privacy case
Om ervoor te zorgen dat niemand in de camera van uw laptop of computer kan komen, biedt de webcam cover de beste oplossing. Mocht u een iPhone bezitten, dan is het probleem vrij eenvoudig op te lossen door een iPhone privacy case te gebruiken.
Door het heft in eigen handen te nemen, bent u altijd veilig, waar u ook werkt.