Apple staat op het punt om hun nieuwe iPhone 14 te lanceren. Het gerucht gaat dat u het toestel kan bestellen vanaf 9 september, 2022. Dan heeft u hem als eerste in huis op vrijdag 16 september, 2022. Er worden vier modellen uitgebracht:
- Apple iPhone 14;
- Apple iPhone 14 Pro;
- Apple iPhone 14 Max;
- Apple iPhone 14 Pro Max.
Er wordt echter vaak weinig aandacht besteed aan de veiligheidsgevaren rondom de iPhone. Meer dan de helft van de mensen die een iPhone gebruikt weet bijvoorbeeld niet dat deze gemakkelijk kan worden gehackt. Vooral zijn de meeste mensen zich niet bewust over hoe gemakkelijk de camera’s te hacken zijn.
Net als Apple zelf perfectioneren hackers elke dag hun methoden. Zo is een nieuwe iPhone hack slechts een kwestie van tijd. Ook zijn de mensen die weten hoe ze een iPhone moeten hacken zeker niet zeldzaam.
Hoewel Apple trots is op hun beveiligingsmethoden, kunnen menselijke fouten en genuanceerde software gemakkelijk leiden tot een iPhone hack. Dit artikel zal ingaan op vijf situaties waarin uw nieuwe iPhone 14 Mini, iPhone 14, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max kan worden gehackt.
Nr. 1: Onbetrouwbare URL’s leiden tot een gehackte iPhone 14
Ten eerste, een relatief bekende manier om te hacken: onbetrouwbare URL’s. Deze leiden gemakkelijk tot een gehackte iPhone. Er zijn verschillende manieren waarop u onbetrouwbare URL’s tegenkomt. U ontvangt bijvoorbeeld onbetrouwbare URL’s via e-mails, sms, sociale media, web advertenties, of zelfs telefoongesprekken.
Vroeger was het vrij eenvoudig om te onderscheiden wat een goede URL was en wat niet. Tegenwoordig is dit veel moeilijker te herkennen. Klik hier om te zien hoe u een onbetrouwbare URL kunt herkennen.
Als een onbetrouwbare URL de oorzaak is van uw iPhone hack, kunt u het beste alles verwijderen wat is gedownload nadat u het webadres heeft bezocht.
Nr. 2: ‘Gratis’ apps kunnen iPhone hacks veroorzaken
De App Store staat vol met gratis apps. Maar, is het echt gratis? Een bekend gezegde leert ons: ‘als er geen geld wordt gevraagd voor het product, bent u het product’. Dat betekent dat gratis applicaties vaak uw gegevens verkopen aan derden. Het is zelfs zo dat bijna 80% op deze manier te werk gaat. Als u niet wil dat een ‘gratis’ toepassing uw gegevens verkoopt, neem dan actie:
- als u batterij sneller leeg raakt terwijl u de applicatie gebruikt;
- als de applicatie om onnodige toestemmingen vraagt;
- als uw toestel zich anders gedraagt nadat u de applicatie hebt gedownload.
Let erop dat dit niet alleen de applicaties zijn die er bij voorbaat al verdacht uitzien. Zelfs applicaties als Facebook, Instagram of Google staan erom bekend dat ze uw gegevens verkopen.
Nr. 3: Wi-Fi netwerken kunnen leiden tot een iPhone 14 hack
Heeft u ooit geprobeerd verbinding te maken met een openbaar Wi-Fi netwerk? Het komt vaak voor dat er om veel persoonlijke informatie wordt gevraagd alvorens u kunt verbinden. Ook moet u verschillende pagina’s met voorwaarden accepteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Wi-Fi spots in openbare parken, luchthavens, hotels, of cafés en bars.
Het gebruik van deze openbare verbindingen kan er gemakkelijk toe leiden dat iemand u nieuwe iPhone 14 hackt. Als u in deze situaties beter beschermd wilt zijn, klik dan hier voor een aantal manieren om uzelf te beschermen.
Nr. 4: Overheden kunnen u iPhone 14 hacken
Inderdaad, zelfs uw eigen overheid kan uw telefoon hacken. In 2013 toonde Edward Snowden aan dat Apple heeft samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst om toegang te krijgen tot de gegevens van alledaagse mensen.
Hieruit blijkt dat de lijn tussen bedrijven en overheidsinstellingen dunner is dan ooit. Blindelings vertrouwen op uw overheid omtrent uw online privacy is daarom misschien een beetje naïef. Vooral journalisten en activisten zijn doelwit van overheids surveillances. Daarnaast is de wetgeving rond online privacy ook vaak niet waterdicht.
Niet alleen uw eigen overheid. Ook andere overheden kunnen geïnteresseerd zijn in uw gegevens. Als u bijvoorbeeld lokale applicaties en verbindingen gebruikt in landen als China of Noord-Korea, loopt u meer kans gehackt te worden door de overheidsinstanties in deze landen.
Nr. 5: Iedereen kan stalkerware gebruiken om uw iPhone te hacken
Mensen kunnen, zonder het te weten, een ongezonde relatie met iemand aangaan. Het komt regelmatig voor dat de wederhelft moeite doet om zijn familielid, vroegere minnaar, vroegere vriend, of iemand anders, te bespioneren.
Stalkerware is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen met slechte bedoelingen. De term verwijst in feite naar software, apps en apparaten die het mogelijk maken om in iemands leven binnen te dringen via hun mobiele apparaten. De laatste jaren is het gebruik van stalkerware over de hele wereld sterk toegenomen. Het is dus zeker een reëele manier waarop uw iPhone 14 kan worden gehackt.
Wat kunt u doen tegen hackers?
De iPhone 14 is niet immuun voor alle manieren waarop u gehackt kunt worden. Er zijn een paar dingen die u kunt doen tegen hackers van welke aard dan ook. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u de juiste applicaties, Wi-Fi-verbindingen en URL’s gebruikt. De meeste software hacks kunnen op deze manier worden voorkomen.
Het hacken van uw camera’s is echter nogsteeds mogelijk; zelfs na de hierboven beschreven acties. Extra bescherming is daarom nodig om uw privacy te beschermen. Met betrekking tot de iPhone 14 is de iPhone privacy case de beste manier om u te beschermen tegen mensen die proberen uw camera te hacken.