Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

Kan iemand je iPhone camera hacken? Dit moet je weten.

Kan iemand je iPhone camera hacken?

De meesten mensen hebben een camera ingebouwd in hun telefoon, tablet en laptop die zij gebruiken voor werk, studie of virtuele-sociale contacten. Helaas zorgt dit ervoor dat wij ons kwetsbaar stellen voor een online aanval, beter bekend als ‘camfecting‘. Dit is wanneer hackers op afstand de controle over je smartphone of laptop webcam overnemen. Ze doen dit door het lampje “aan” uit te schakelen, wat meestal aangeeft dat de camera actief is – dus slachtoffers merken er niks van. Kan iemand je iPhone camera hacken? Zeker!

Hoe gluren iPhone camera hackers mee? en hoe kan je voorkomen dat je iPhone (camera) wordt gehackt?

Wanneer kan een hacker meekijken met je iPhone camera(s)?

Hackers kunnen meekijken via jouw iPhone cameras als er een beveiligingslek zit in je iPhone software en als er malware, bekend als ‘kwaadaardige’ software, of spionagesoftware op je iPhone is geïnstalleerd.

Beveiligingslek

In het besturingssysteem van je iPhone kunnen beveiligingslekken soms voorkomen via apps. Door zo’n gat in de software van je iPhone kunnen hackers makkelijk inbreken op je apparaat en vervolgens je iPhone camera hacken door het aan te zetten. Alhoewel dit vaker voorkomt bij Android-telefoons dan bij iPhones, is het hacken van je iPhone camera wél mogelijk.

Tips tegen een beveiligingslek:

  • Dit soort beveiligingsgaten worden meestal door de softwaremakers ‘gesloten’ via software-updates. Daarom is het belangrijk om updates van het besturingssysteem, programma’s en apps áltijd meteen te downloaden.
  • Installeer niet te veel apps. Hoe minder software er op je iPhone staat, hoe kleiner de kans dat daar een lek in zit.
  • Zorg ervoor dat je alleen apps downloadt via de officiële app-stores. Apple en Google controleren namelijk of apps wel veilig zijn.

Malware

Malware, een afkorting van “malicious software” (kwaadaardige software), is een algemene term voor virussen, ‘wormen’, ‘Trojaanse paarden’ en andere schadelijke computerprogramma’s die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Zoals Microsoft het stelt: “[malware] is een verzamelnaam om te verwijzen naar alle software die is ontworpen om schade aan een enkele computer, server of computernetwerk te veroorzaken.” Software wordt geïdentificeerd als malware op basis van het beoogde gebruik, in plaats van een bepaalde techniek of technologie die wordt gebruikt. Malware kun je op je iPhone krijgen door bijvoorbeeld onvoorzichtig surfgedrag, phishing e-mails of openbare USB-oplaad punten. Hackers zorgen er zo voor dat er een programmaatje wordt geïnstalleerd waarmee ze je camera kunnen bedienen.

Tips om je privacy te beschermen tegen malware:

  • Maak gebruik van goeie virusscanner apps. Een goeie all-in-one beveiligingsapp voor je iPhone is ‘Lookout’.
  • Open geen e-mailbijlages van mensen of mailadressen die je niet herkent, wees voorzichtig met pop-ups en denk twee keer na voordat je software downloadt die ‘too good to be true’ is!
  • Gratis apps in de officiële appwinkels zijn meestal veilig. Voor appontwikkelaars met kwaad in de zin is het namelijk makkelijk om misbruik te maken van je camera als jij daar toestemming voor geeft binnen de app. Vraagt een app met weinig of geen reviews om toegang tot je camera? Dat is verdacht. Verwijderen dus.
  • Je kan tegenwoordig jouw smartphone of tablet overal opladen bij openbare USB oplaadpunten. Denk bijvoorbeeld aan het vliegveld, in de trein, of op jouw favoriete festival. Cybercriminelen hebben namelijk geleerd hoe ze openbare USB oplaadpunten kunnen gebruiken om virussen te installeren op jouw smartphone of tablet terwijl deze oplaadt. Daarmee wordt malware geïnstalleerd om toegang te krijgen tot al jouw persoonlijke gegevens, en dat wil je natuurlijk voorkomen! Een oplossing hiervoor is je iPhone op te laden met een JuiceBack: Data Blokkerende Oplaadkabel die ervoor zorgt dat dataverkeer tijdens het opladen geblokkeerd is.

Spionagesoftware

Spionagesoftware of ‘stalkerware’ zijn discutabele softwareapplicaties zoals Flexispy, die iemand anders stiekem op je iPhone installeert. Met dit soort software kan een geniepig type niet alleen je camera aanzetten en meeluisteren met de microfoon, maar ook bijvoorbeeld alle sms’jes lezen en 24/7 je locatie zien.

Hoe kun je erachter komen of zulke software op je telefoon is geïnstalleerd? Dat kan lastig zijn, want de stalkerware is ontworpen om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Toch zijn er een paar mogelijke red flags:

  • De persoon die de software heeft geïnstalleerd, stelt opmerkelijke vragen aan je. ‘Is jouw telefoon ook trager geworden de laatste tijd?’ ‘Heb je iets vreemds gemerkt aan je telefoon?’
  • Zie je in het instellingmenu onder ‘apps’ een app die je niet herkent? Googel dan meteen de naam van deze app!
  • Je telefoon geeft een melding dat de gebruiker ‘onbekend’ of ‘supergebruiker’-toegang heeft voor jouw telefoon.
  • Het scherm van je telefoon blijft langer aan dan normaal, de batterij gaat sneller leeg of hij is trager.

Om spionagesoftware van je telefoon te verwijderen, werkt het meestal om de fabrieksinstellingen te resetten.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen hacking van je iPhone camera?

Volg deze 2 eenvoudige stappen om jezelf te beschermen tegen ongewenste cameraspionage op je iPhone:

  1. Pas je privacy-instellingen aan
  2. Koop een hoesje die de camera’s bedekt

Je privacy-instellingen aanpassen, hoe doe je dat?

Om jezelf te beschermen, kan je beginnen door de cameratoestemming in te trekken voor apps die deze niet nodig hebben. Zo doe je dat:

Ga eerst naar “Instellingen”. Klik vervolgens op “Privacy”. Onder “Privacy” vindt u de optie “Camera”. Onder de privacy-instellingen van je camera ziet je alle apps die toestemming hebben voor toegang tot je iPhone camera’s. Je kunt de schakelaar verschuiven om de toestemming in te trekken.

Een recent artikel van Consumer Reports benadrukt de risico’s van onze smartphones “er is een reëel, zij het afgelegen risico dat hackers de controle over de camera’s en microfoons van uw apparaten kunnen overnemen”. Het artikel benadrukt dat degenen die hun persoonlijke veiligheid willen verhogen, hun privacy-instellingen moeten aanpassen en apps voor videogesprekken in een webbrowser moeten gebruiken in plaats van de app te installeren op hun iPhones.

Door je privacy-instellingen aan te passen en alleen apps voor videogesprekken in je webbrowser te gebruiken, kan je de kwetsbaarheid beperken die je ondervindt van apps die al toestemming hebben en toegang tot je iPhone camera’s. Dit houdt echter geen rekening met andere mogelijke hacktechnieken voor camera’s. Daarom is het bedekken van je iPhone camera’s een praktische oplossing om je privacy te beschermen. Consumer Reports stelt voor om je camera af te dekken met een fysieke camera cover, zoals een stuk plakband. Spy-Fy en Valenta hebben een elegantere oplossing ontworpen dan een stuk tape voor diegenen die hun privacy écht willen verbeteren.

Een iPhone Privacy Case aanschaffen

Onze iPhones zijn stille waarnemers van onze alledaagse momenten in het leven. Maar er zijn enkele momenten die we liever voor onszelf houden. Bedenk bijvoorbeeld hoe vaak mensen sms’en op het toilet. Op onze meest privé-momenten kan het bedekken van je iPhone camera jouw geruststellen dat er niemand met hun neus in je “business” zit. De iPhone Privacy Case heeft handige camera schuifjes die jou beschermen tegen iPhone camera spionage én jouw iPhone en camera beschermt tegen krassen en stoten.

iPhone Privacy Cases zijn nu beschikbaar voor de iPhone 11, iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Binnenkort worden deze hoesjes ook voor de iPhone X en iPhone 11 Pro beschikbaar.

Door middel van het eenvoudige camera schuifsysteem voorkom je dat er iemand met je camera’s meekijkt. Bedekt zowel de camera aan de voor- én achterkant! De gebruiksvriendelijke camera schuifjes zie in de onderstaande afbeelding:

camera cover iphoneiphone 12 hoes met camera cover

Last but not least, de Spy-Fy iPhone Privacy Case belemmert het gebruik van je iPhone niet. Zo is Face ID nog gewoon te gebruiken en heeft het schuifje een opening voor je zaklamp.