Een WhatsApp hacker te slim af zijn in 3 stappen

Privacy bescherming whatsapp tegen hacken

WhatsApp is niet meer weg te denken van onze telefoon. De handige app wordt door het grootste deel (9,6 miljoen!) van de Nederlanders dagelijks gebruikt. Helaas is het gebruik van WhatsApp niet helemaal zonder risico’s. Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk van NU.nl bleek dat de opgelopen schade bij WhatsApp-fraude is verdrievoudigd. De schade in 2019 wordt geschat op ruim een miljoen euro. Meer dan 2600 mensen werden slachtoffer van WhatsApp hackers, wat ook een stijging is ten opzichte van vorig jaar. In dit artikel geven we je alle ins en outs over WhatsApp privacy en manieren waarop je je WhatsApp beveiligen kan tegen hackers.

WhatsApp privacy
Risico: Anderen kunnen je gegevens inzien
Oplossing: je standaardinstellingen aanpassen
Sinds de app is overgenomen door Facebook een aantal jaar geleden, is WhatsApp regelmatig in het nieuws geweest met discussies rondom hun privacy beleid. Gelukkig kun je met standaardinstellingen al een stukje privacy in eigen hand nemen. Je kunt bijvoorbeeld je blauwe vinkjes uitzetten, je laatst gezien status uitschakelen en je profielfoto verbergen bij de volgende instelling: Instellingen > Account > Privacy > Wie kan mijn gegevens zien. Als je eenmaal in dit menu zit, kun je je standaardinstellingen aanpassen en bepalen wie bepaalde gegevens kan zien.

Kunnen WhatsApp berichten onderschept worden?
Veel mensen zijn bang dat Facebook de inhoud van hun berichten kan zien en ze daarmee onderdeel worden het verdienmodel. Daarom werd de functie end-to-end encryptie geïntroduceerd in 2016. Maar wat is end-to-end encryptie?
End-to-end encryptie op WhatsApp is een functie die ervoor zorgt dat alleen degene met fysieke toegang tot het apparaat de appjes kan lezen. Dit betekent dat niemand mee kan kijken met jouw berichtjes. De functie staat altijd aan en geldt voor zowel berichten als (video)bellen. Helaas hebben hackers slimme manieren bedacht om tóch toegang te krijgen: hierover later meer.
Rondom de end-to-end encryptie is er behoorlijk wat commotie geweest. Om de strijd met terrorisme tegen te gaan, stellen sommige politici dat het nodig kan zijn om WhatsApp berichten af te tappen. In het Verenigd Koninkrijk ging de discussie zelfs zo ver dat David Cameron WhatsApp wilde verbieden als het niet mogelijk is om berichten in te zien van criminelen.

Whatsapp hack

Whatsapp hacken
Risico: Gehackt worden met een videobestand
Oplossing: Automatisch downloaden uitzetten
Naast de controversie rondom de encryptie van WhatsApp, is de app vaker negatief in het nieuws gekomen. De cijfers liegen er niet om: steeds vaker zijn Nederlanders slachtoffer van een WhatsApp hacker. Er zijn verschillende manieren waarop een Whatsapp hacker hacker te werk kan gaan.

Eind vorig jaar waarschuwde WhatsApp voor een veiligheidslek voor zowel Android- als iPhone gebruikers. Hackers zouden een videobestand sturen en zodra deze werd gedownload konden ze toegang krijgen tot gegevens op je telefoon. Omdat het downloaden van foto’s of video’s vaak automatisch gebeurd, was dit een relatief makkelijke manier voor criminelen om binnen te komen. Om je tegen een dergelijk WhatsApp hack te beveiligen, kun je je standaard instellingen wijzigen. Dit doe je door naar de volgende instellingen te gaan: Instellingen > Data- en Opslaggebruik > Media automatisch downloaden. Hier kun je automatisch downloaden uitzetten bij gebruik mobiel netwerk, bij verbinding met wifi en bij roaming.

WhatsApp hacken met nummer
Risico: Een hacker doet zich voor als een bekende met jouw account
Oplossing: Stel tweestapsverificatie in en kies een sterke beveiligingscode voor je voicemail
De meest voorkomende manier van WhatsApp fraude is misschien wel het geld aftroggelen bij bekenden door een hacker die zich als jou voordoet. Voorheen werden er berichten gestuurd vanuit een ander nummer, maar tegenwoordig weten hackers hoe ze jouw WhatsApp account over kunnen nemen. Hoe dat werkt? Om een account in gebruik te nemen, moet de app het telefoonnummer bevestigen. Meestal wordt deze code gestuurd per sms, maar dit kan ook per voicemail. Slecht beveiligde accounts kunnen zo gemakkelijk gehackt worden.

Tweestapsverificatie Whatsapp pincode
Een WhatsApp hack voorkomen kan met deze twee gemakkelijke instellingen. Allereerst kun je je account beveiligen met de zogenaamde tweestapsverificatie. Als je dit instelt, moet er een tweede pincode (die aan een mailadres is gekoppeld) worden ingevuld zodra er wordt ingelogd met een ander apparaat. Ook moet je om de zoveel tijd een unieke code invoeren om te bevestigen dat jij het bent. De tweestapsverificatie op WhatsApp stel je als volgt in: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen. Bij het instellen van de tweestapsverificatie kun je vervolgens een 6-cijferige Whatsapp pincode kiezen en deze koppelen aan een e-mailadres.

Voicemail beter beveiligen
Er zijn veel mensen die 0000 of 1234 als code voor hun voicemail. Het wordt voor hackers dan erg makkelijk om in je voicemail te komen en de verificatiecode te beluisteren. Het is daarom beter een unieke code in te stellen voor je voicemail, die WhatsApp hackers niet zomaar kunnen raden. Bij de grotere providers doe je dat als volgt:

  • KPN: Bel 1233 > Toets 2 voor instellingen > Kies optie 1 voor het wijzigen van je toegangscode.
  • Vodafone: Bel 1233 > Toets 11 voor het hoofdmenu > Kies optie 2 voor persoonlijke instellingen > kies 3 voor het instellen van je code.
  • T-Mobile: Bel 1233 > Toets 9 voor mailboxinstellingen > Kies 2 voor wachtwoord > Kies 2 voor wachtwoord wijzigen.
  • Tele2: Bel 1233 > Toets 4 in het hoofdmenu om de standaardcode te wijzigen.

Heb je een andere provider? Kijk dan even op de website van je provider of neem contact op met de klantenservice.

Met deze eenvoudige tips kun je je dus weren tegen WhatsApp fraude en een WhatsApp hacker te slim af zijn . Aangezien we allemaal gebruik maken van de app, raden we sterk aan deze tips mee te nemen. Voorkomen is gemakkelijker dan genezen!

 

Bron: NU.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.