Wat is een juice jack defender?

juice jack defender van Spy-Fy

Iedereen kent wel iemand waarbij de paniek al begint toe te slaan zodra het batterijniveau van zijn of haar telefoon onder de 30% komt. Misschien herken jij jezelf hierin wel. Begrijpelijk ook wel, we gebruiken hem voor alles. Ik zou me verslapen zonder wekker en mijn afspraken missen zonder agenda. Dan heb je het nog niet eens over de whatsappjes en belletjes die je mist. Dus, de oplaadkabel gaat altijd mee op pad en wordt gretig overal ingeplugd zodat we nooit zonder ‘juice’ komen te zitten.

Het gevaar van publieke USB oplaadpunten

Je weet als gebruiker niet wat er met de USB uitgangen gedaan is. Vaak, meestal zelfs, zou dit gewoon een USB uitgang zijn waarmee jouw smartphone net dat beetje extra juice krijgt om de dag te overleven. Er is altijd een kans dat de USB uitgang vervuild is. Dit is van buitenaf niet te zien, het lijkt een gewone uitgang die misschien nog wel stroom geeft ook. Totdat jouw smartphone ineens rare kuren vertoont, alles gewist wordt, of alle foto’s en andere data gestolen wordt. Het is simpelweg niet aan de buitenkant te zien wat ermee gebeurd is. De vergelijking met een tandenborstel wordt veelal gemaakt: als deze niet meer in de verpakking is zou jij hem ook niet zomaar aannemen en in je mond stoppen.

Het hacken van USB poorten is voor kwaadwillenden kinderlijk eenvoudig. Het enige dat zij hoeven te doen is malware achterlaten in een van de poorten. Dit zit in een de oplaadkabel waar je direct je telefoon aan kan hangen, of in de USB uitgang zelf waar jij vervolgens jouw eigen kabel inplugt. Daar komt de term ‘juice jacking’ ook vandaan, je steelt via het ‘sap’ dat jouw batterij moet voeden. Simpel gezegd, via de oplaadkabel.

Wat doet een juice jack defender?

Een juice jack defender zorgt ervoor dat er geen data of malware in of uit je telefoon gaat tijdens het opladen. Je gebruikt de oplader waarmee je altijd je smartphone oplaadt, en zet daar de usb data blocker tussen. Dit kan dus altijd tijdens het opladen als het nodig is. Enkele voorbeelden:

  • USB uitgang in de trein;
  • USB uitgang op het vliegveld, of in het vliegtuig zelf;
  • Bij het opladen vanaf iemand anders zijn, of haar, computer. Geen pop-up of je de computer wel vertrouwt of niet. Niets is vervelender dan een collega die ineens al jouw vakantiefoto’s kan zien;
  • Flexwerkplekken, of de bieb, met openbare USB uitgangen.

Simpel uitgelegd heeft een USB oplader twee verbindingen: een voor de data en een voor de stroom. Een juice jack defender zorgt dat er alleen verbinding gemaakt kan worden met de ‘stroomkant’. Er is geen verbinding tussen de USB uitgang en de ‘data-kant’ meer mogelijk.

Daarnaast zijn er meer opties om veilig je smartphone op te laden. Door het gebruik van een powerbank bijvoorbeeld, deze heb je zelf bij je en dus is niet besmet. Daarnaast is thuis via het stopcontact opladen altijd een goede optie. Doe er in ieder geval iets mee, een kleine moeite dat een mogelijk groot gevaar buiten de spreekwoordelijke deur houdt.

Scroll naar top