Wat is de sleepwet?

wat is de sleepwet

Vandaag zijn er meer dan 364.000 handtekeningen aan de kamer overhandigd voor een referendum over de zogenaamde Sleepwet. Wat is deze nieuwe wet en hoe kun jij je ertegen beschermen?

Wat is de sleepwet?

De nieuwe sleepwet zorgt ervoor dat de AIVD en MIVD meer mogelijkheden krijgen om burgers op verschillende manier in de gaten te kunnen houden. Deze wet is gebaseerd op 4 speerpunten:

  1. Met het zogenaamde “sleepnet” kan de overheid een hele wijk afluisteren en bespioneren wanneer er een persoon in de buurt woont die verdachte is van een misdrijf. Mocht je verre buurman dus verdacht zijn van een misdrijf wordt jouw huiskamer in de gaten gehouden;
  2. Alles met een webcam in huis mag bespioneerd worden. Denk daarbij aan je smartphone, laptop, MacBook of smart-tv;
  3. Er wordt een geheime DNA data-bank aangelegd waar iedereen zonder enig pardon in terecht komt;
  4. De data die verzameld wordt mag gedeeld worden met inlichtingendiensten wereldwijd. Dit betekent dat jouw telefoon gesprek, keukendienst of geluksmomentjes zonder pardon gedeeld mogen worden met de rest van de wereld.

wat is de sleepwetWat kun jij tegen de Sleepwet doen?

Ten eerste is het belangrijk om dit referendum tegen de sleepwet te steunen. Deze sleepwet wordt onder andere al gesteund door Bits of Freedom en Privacy First. Deel het op Social Media en vertel het tegen vrienden, familie en kennissen.

Wij kunnen ons voorstellen dat jij je graag wilt beschermen tegen deze sleepwet. Daarom raden wij het aan om in ieder geval je webcam af te plakken. Dit kan door middel van een webcam sticker, post-it, pleister of met onze webcam cover. 

Wil je meer weten over hoe je jouw webcam op een professionele en makkelijke manier kunt bedekken? Met bijvoorbeeld de Spy-Fy Privacy Kit bedrukt met jouw logo.

Scroll naar top