Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

4 tips voor veilig thuiswerken

Veilig thuis werken

Vanaf maart is het merendeel van Nederland thuis aan het werken. Een eye-opener voor sommige, een hel voor een ander. Doordat Corona het land voorlopig nog niet uit is zullen we ook nog wel even thuis moeten werken. Helaas is je thuiswerk opstelling minder veilig dan op kantoor, en daar maken hackers maar al te graag gebruik van. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je veilig(er) thuis kunt werken?

Wij hebben 4 toegankelijke tips voor je op een rijtje gezet:

Veilig thuiswerken tip 1:

Update je software

tips veilig thuis werken

Het kan af en toe wat irritant overkomen, je software die constant om een update vraagt. Maar het is extreem belangrijk dat jij de software die je gebruikt constant update. De reden van deze updates is namelijk vaak een beveiliging kwestie.  Wat moet je update om veilig thuis te werken?

  1. Je internet browser;
  2. Het besturingssysteem van de laptop of Macbook waar je op werkt;
  3. Eventuele communicatie software dat je gebruikt (Skype, Slack);
  4. Software dat je voor je werk gebruikt, denk bijvoorbeeld aan interne registratie tools.

Zorg ervoor dat je bij je software “automatisch” update aan hebt staan. Zo hoef je niet elke dag te kijken of er een nieuwere versie beschikbaar is.

Veilig thuiswerken tip 2:

Gebruik VPN

vpn om veilig thuis te werken

Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk, hiermee zorg je ervoor dat je jouw lokale server (de Wifi thuis) redirect naar een andere server (overal ter wereld). Het verbergt als het ware je IP adres en versleutelt alle netwerk data zodat niemand kan zien wat u doet. Een aantal VPN aanbieders zijn bijvoorbeeld:

Voor een duidelijk overzicht en vergelijking van verschillende VPN aanbieders kun je een kijkje nemen op VPNGids.nl.

Veilig thuiswerken tip 3:

Zorg voor sterke (niet te kraken) wachtwoorden

Veilig thuis werken met een goed wachtwoord

Het voelt wat overbodig, maar het aantal wachtwoorden dat nog gehackt wordt doordat ze “zwak” zijn is nog gigantisch hoog. Hoe zorg je ervoor dat jouw wachtwoorden veilig en sterk zijn?

  • Kies een wachtwoord van minimaal 8 tekens en combineer symbolen met hoofdletters;
  • Een wachtwoord zin is nog sterker, bijvoorbeeld: IkW8Chtn1etopjou=
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts;
  • Pas wachtwoorden minimaal 1x per jaar aan (vaker kan ook geen kwaad);
  • Gebruik tweefactorauthenticatie. Dit maakt het voor een hacker extra moeilijk, hij zal namelijk niet 1, maar 2 apparaten tegelijk moeten hacken om je wachtwoorden te kunnen misbruiken.

Over het algemeen geld, als jij een wachtwoord eenvoudig kunt onthouden, kan een hacker het eenvoudig kraken, daag jezelf dus uit.

Veilig thuiswerken tip 4:

Plak je webcam af

Veilig thuis werken

Het is al meerdere malen voorgekomen dat informatie in handen komt van hackers doordat ze toegang kunnen krijgen tot een webcam. Via een webcam is immers vaak gevoelige informatie te vinden. Wil je iets anders gebruiken dan een sticker? Dan kan een webcam cover wel iets voor je zijn. Een webcam cover is een simpel schuifje die je voor je webcam plakt. Deze zorgt er op een elegante en simpele manier voor dat er nooit iemand via jouw webcam meekijkt.

Meer tips over hoe je veilig thuis kunt werken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.