Veilig kopie paspoort laten maken in 2020

veilig-kopie-paspoort

Je kent het wel. Je hebt een lange reis achter de rug en komt vermoeid aan bij je hotel in Thailand. Nadat je de koffers uit de taxi hebt gesleept loop je richting de receptie om in te checken. Daarom vraagt de receptioniste of ze een kopie van jouw paspoort mogen maken. Hoe laat je veilig een kopie paspoort maken, ook in 2020?

Waarom heb je een veilig kopie nodig van je paspoort?

Het Nederlandse paspoort bevat veel informatie over jouw identiteit. Het laatste paspoort is ontwikkeld en goedgekeurd in 2017. Dit paspoort bevat:

  • de achternaam van de houder
  • de voornaam of voornamen van de houder
  • een pasfoto
  • geslacht
  • lengte
  • geboortedatum en geboorteplaats
  • een handtekening
  • een persoonsnummer (in Nederland het burgerservicenummer)
  • plaats, datum en naam van uitgevende instantie

Het feit dat bijna alle informatie op de voorkant staan van je paspoort maakt het Nederlandse paspoort enigszins fragiel. De combinatie van je persoonsnummer en je pasfoto’s zijn al genoeg om

Wanneer heb je een veilige kopie van het paspoort nodig?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mogen slechts een handjevol instanties om een veilig kopie van je paspoort vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bank, je werkgever, of een officiele overheidsinstantie.  Je hoeft geen veilig kopie paspoort te geven wanneer je bijvoorbeeld een telefoon abonnement afsluit, je incheckt bij een hotel, of als je een auto huurt.

Hoe zorg jij voor een veilig kopie van je paspoort?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen voor een veilig kopie van je paspoort:

Download de App KopieID op je smartphone:

De App KopieID van de Rijksoverheid helpt je met het maken van een foto van je paspoort, en bedekt vervolgens cruciale gegevens.

Het concept klinkt goed, maar er is behoorlijk wat kritiek op de uitvoering van de app. Zo kan je alleen een foto maken en niet een bestaande foto uploaden, kun je hem niet op je telefoon opslaan en is de gemaakte foto erg wazig.

Gebruik een Privacy Paspoorthoes:

Een privacy paspoorthoes dekt je BSN en pasfoto’s af waardoor jij altijd een veilig kopie paspoort kan laten maken. Stop je paspoort in de hoes, plak hem af met bijgeleverde Security Label en check hiermee in bij bijvoorbeeld je hotel. Je kunt hem ook gebruiken om veilig paspoort kopieën te maken voor bijvoorbeeld je sportschool.

veilig-kopie-paspoort-maken

De Privacy Paspoorthoes kun je hier bestellen.

 

 

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.