Trudy uit Enschede werd slachtoffer van een gewetenloos nepprofiel

Trudy-nepprofiel-Spy-Fy

Vorige maand schreef de Tubantia een opvallend artikel over de Enschedese Trudy*. Trudy wilde haar goede vriend Daniel uit Amerika helpen. Hij zat al maanden vast in Turkije en zijn land liet het afweten. Hij heeft 1800 euro nodig om terug naar huis te kunnen – maar Trudy heeft dit geld niet. Daarom is ze op zoek naar hulp.

Het klinkt als een bekende truc – een nepprofiel gerund door criminelen. Ze gaan een vriendschap of romance aan om er geld mee af te troggelen. Maar Trudy is altijd voorzichtig op internet, dus ze is er zeker van dat Daniels verhaal klopt. Helaas voor Trudy blijkt het tegendeel waar. De man op de foto heet helemaal geen Daniel, maar Sven Hilbert. Toen dat bekend werd, was Trudy helaas al duizenden euro’s kwijt.

Helaas is Sven ook een slachtoffer in deze situatie. Zijn foto’s werden jaren eerder van zijn computer gestolen en sindsdien worden ze gebruikt door criminelen, om mensen als Trudy op te lichten. Hij geeft aan zich in een nachtmerrie te bevinden die niemand kan stoppen. Duizenden nepprofielen werden er met zijn foto’s gemaakt. Dagelijks wordt hij benaderd door vrouwen die denken door hem te zijn opgelicht, en hij heeft zelfs al meerdere malen de politie op de stoep gehad.

Helaas staat het verhaal van Trudy en Sven niet op zichzelf. Elk jaar worden er zo duizenden mensen opgelicht. Facebook verwijderde eerder dit jaar zelfs meer dan 2 miljard (!) nepprofielen. Stuur dus nooit zomaar geld naar iemand die je nooit hebt gezien! Lees het hele verhaal van Trudy en Sven op de website van Tubantia. Ben je ook zo geschrokken van het verhaal van Trudy en Sven? Helaas komt het vaker voor dan je denkt. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om dit soort situaties te voorkomen.

*Trudy is een niet haar echte naam.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.