Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

Spraakassistenten: hoe je je privacy kunt beschermen

Google home privacy spraakassistent

26 februari 2020

Onze huizen worden steeds slimmer. Spraakassistenten zoals Alexa en Google Home maken ons leven nét weer even iets gemakkelijker. Met een simpele ‘Hey Google!’ wordt je speaker al geactiveerd. Maar uit recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat smart speakers veel vaker naar ons luisteren dan de bedoeling is. Ook worden audiofragmenten vaak opgeslagen en in sommige gevallen beluisterd door derden. Hoe zit dat precies, en kun je je fragmenten verwijderen? Je leest het hieronder.

Onderzoek naar spraakassistenten

Eerst komen we nog even terug op het onderzoek dat is gedaan. Uit het rapport van North Eastern University is gebleken dat de speakers zo’n 19 keer per dag onbedoeld activeren. Hierbij wordt tot 43 seconden aan audio per keer opgenomen. Dat de speakers niet ideaal zijn wisten we al wel, maar nog niet eerder wisten we de omvang ervan. In het onderzoek werden vijf typen speakers getest: Google Home, Apple HomePod, Amazon Echo Dots en Microsoft’s Harman Kardon Invoke. Voor het experiment werden 125 uur lang afleveringen van populaire series afgespeeld naast de speaker. Vervolgens werd bijgehouden hoe vaak de speaker activeerde.

De positieve uitkomst van dit onderzoek is dat er geen bewijs werd gevonden dat de apparaten non-stop audio opnemen. Ook bleek dat de helft van de onnodige audio-opname maar zes seconden duurde. Helaas werd bij andere opnames tot wel 43 seconden aan audio verzameld. Dit betekent dat er gesprekken opgenomen kunnen worden zonder dat de gebruiker ervan op de hoogte is, laat staan toestemming ervoor heeft gegeven.

Slaan spraakassistenten audio op?

Wat je misschien niet weet is dat, of de activatie intentioneel was of niet, de audio opgeslagen wordt op servers. Deze opgeslagen audiofragmenten worden in sommige gevallen beluisterd door mensen. Ongeveer 1 op de 500 audiofragmenten wordt teruggeluisterd. Dat klinkt een beetje eng, maar er is een reden voor. Hoe meer dingen een provider te weten krijgt over onbedoelde activatie, des te meer kunnen ze doen om het in de toekomst te voorkomen. Op deze manier kunnen ze de slimme speakers beter laten functioneren.  Apple, Google, Amazon en Microsoft maken allemaal gebruik van deze optie.

De mensen die naar de opnames luisteren zijn meestal geen directe medewerkers van het bedrijf. In de meeste gevallen worden er externe bureaus ingeschakeld om naar de opnames te luisteren. Dit is geen uitzondering: het komt regelmatig voor dat zulk werk wordt uitbesteed. Overigens: de mensen die de audiofragmenten beluisteren krijgen verder niets te weten over de persoon in kwestie. De opnames zijn volledig anoniem, er staan geen gegevens bij waardoor de gebruiker te achterhalen is. Daarnaast zijn de opnames willekeurig, dus de kans dat een medewerker iemand herkent is minimaal.

Instellingen van spraakassistenten wijzigen

Je bent ondertussen vast nieuwsgierig geworden wat je apparaat over jou hoort. Wist je dat je in veel gevallen zelf de audiofragmenten terug kan luisteren en ze daarna kan wissen? Meer grip op je privacy heb je zelf in de hand. Hieronder meer tips over hoe je meer controle krijgt over jouw spraakassistent en de audio die wordt opgeslagen, bij vier populaire spraakassistenten:

Google Home

Via Google kun je je opnames terugluisteren, beoordelen en verwijderen. Ook worden je opnames niet door derden beluisterd tenzij je er toestemming voor hebt gegeven. Aan de andere kant worden de dingen die je zegt wel gebruikt om je advertenties te personaliseren. Dat wil zeggen: heb jij het over een bepaald product, dan is de kans groot dat je dat product te zien krijgt in de advertentie die je online tegenkomt. Via deze link naar je Google account kun je je voorkeuren wijzigen. Ook kun je hier de functie van persoonlijke advertenties uitzetten.

Amazon’s Alexa/Echo

Ook bij Amazon krijg je de mogelijkheid om je opnames te beluisteren en te verwijderen. Daarnaast kun je aangeven dat je niet wil dat anderen je opnames beluisteren. Hoe dat kan, vind je hier. Als je je audio gaat beluisteren, check of het ook echt jouw opnames zijn! Deze man in Duitsland kreeg de opnames opgestuurd van iemand anders!

Apple’s Siri

Bij Apple kun je instellen dat je niet wil dat je audio wordt opgeslagen. Daarnaast kun je audio verwijderen, maar het is niet mogelijk om het zelf terug te luisteren en te beoordelen. Instructies vind je in deze link naar de website van Apple.

Microsoft’s Cortana

Microsoft heeft een zogenaamd privacy dashboard waarmee je je opnames kunt verwijderen. Dit kun je doen via deze link naar de website van Microsoft. Het is niet duidelijk of het mogelijk is om in te stellen dat je niet wil dat je audio wordt opgeslagen.

Conclusie

Omdat de vraag naar slimmere apparaten groeit zal dat ongetwijfeld wel de toekomst hebben. Want wat in je huis kun je tegenwoordig niet meer ‘slim’ krijgen? Van je koelkast tot je deurbel, je kunt het zo gek niet bedenken. Ondanks het feit dat spraakassistenten al veel kunnen, zijn ze nog lang niet slim genoeg om elke vraag in welke taal dan ook te begrijpen. Om zover te komen is héél veel data nodig, dus daar moeten we nog even op wachten.

Om deze apparaten te verbeteren is dus data nodig, maar dit betekent niet dat iedereen dit hoeft te delen. Het gaat namelijk dingen die je zegt in een privésfeer. We willen je daarom vragen jezelf bewust te zijn van wat je deelt! Vind je het idee onprettig dat mensen naar jouw geluidsfragmenten luisteren, zorg dan dat je je instellingen daarop aanpast. Ook al zijn er op dit moment nog geen praktijkvoorbeelden van het misbruiken van audiofragmenten via een spraakassistent, je wil niet de eerste zijn.

Bron: Vox.com / Bright.nl