Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

6 stappen om je Instagram Privacy te resetten

6 stappen om je Instagram Privacy te resetten

Inmiddels weten we allemaal dat Instagram bijna alles bijhoudt wat je doet. Daarom delen wij hier 6 stappen om je Instagram Privacy te resetten. Hun privacybeleid is misschien wel een van de meest uitgebreide die wij ooit hebben gezien. Als je bijvoorbeeld hun in-app camera gebruikt, behouden zij zich het recht om te analyseren wat er in de afbeelding staat en zo meer te weten te komen over je omgeving. Mogelijk kan Instagram ook informatie delen met andere apparaten in jouw huis die op het internet aangesloten zijn of die je gebruikt.

Kortom, als je Instagram gebruikt, kun je garanderen dat er een schat aan gegevens is die ze over jou hebben verzameld. Hoe denk je dat ze die advertentie-aanbevelingen zo on-point krijgen?

Haal locatie-ID van je foto’s

Je Instagram Privacy opnieuw instellen begin je zo:

Een manier waarop Instagram je locatie bijhoudt is via de locatie-ID’s die automatisch aan al jouw foto’s worden toegevoegd. (Dit is ook een super enge manier waarop mensen – zoals stalkers bijvoorbeeld – je kunnen volgen)

In iOS kun je ervoor kiezen om locatietracering helemaal uit te schakelen door naar Instellingen -> Privacy -> Locatieservices -> Camera -> Nooit te kiezen. Op Android is dit Camera -> Instellingen -> Locatie -> Uitschakelen. Dat zorgt ervoor dat er geen locatiemetagegevens worden opgeslagen op toekomstige afbeeldingen.

Wanneer je wel locatiegegevens op je foto’s wilt, maar niet wilt dat die informatie met Instagram wordt gedeeld, kun je een datastriptool gebruiken voordat je uploadt. Als je een iPhone of iPad gebruikt, kun je met Apple’s nieuwe iOS het eigenlijk vrij gemakkelijk doen. Zoek eerst de foto op in je album en klik vervolgens op ‘Delen‘. Dan krijg je een optie te zien met de tekst ‘Opties‘. Klik erop en zet Locatie op ‘uit‘. Die specifieke foto is nu ontdaan van de locatiemetagegevens.

Op Android moet je jouw Gallery-app openen, op de betreffende foto tikken, omhoog vegen om informatie te bekijken, op ‘Bewerken‘ tikken en vervolgens op het rode minteken naast locatiegegevens tikken om deze te verwijderen. Klik op “Opslaan” en die foto is ready to go.

De Instagram shop-functie niet gebruiken

Instagram (en het moederbedrijf, Facebook) verdient geld door gegevens over jou te verzamelen en deze vervolgens te gebruiken om je gerichte advertenties te laten zien. Er zijn eindeloze manieren waarop Instagram dit doet, maar een daarvan is door bij te houden wanneer en hoe je hun nieuwe shop-functie gebruikt. Als je op de shop-knop klikt en in-app iets koopt, heeft Instagram weer meer informatie over jou verzameld die ze eerst niet hadden.

Gelukkig is hier een vrij eenvoudige oplossing voor: shop niet in de app. Als je iets ziet waarvan je denkt ‘Oh dit is leuk!’, open dit in je browser. En ja, Facebook Pixel – die kleine trackers die Facebook overal op internet heeft geplant – kan ook op die site staan, maar het is minder direct dan wanneer je in-app koopt.

Verwar het algoritme, hoe doe je dat?

Ga op zoek naar en klik op 50 totaal willekeurige dingen- 50 dingen die je normaal nooit leuk zou vinden. Beperk je likes tot de dingen die je echt leuk vindt.

Hoe beter gericht de advertenties die Instagram je aanbiedt, hoe meer geld zij verdienen. Dus haal wat geld uit hun zak door hun algoritme te misleiden, in ieder geval een klein beetje.

Klik niet op advertenties

Klik niet op advertenties. Vertraag zelfs niet om ze te bekijken en veeg er doorheen wanneer ze verschijnen in je verhalen. Instagram houdt niet alleen bij op welke advertenties je klikt, maar ook hoe lang je ernaar kijkt of er doorheen swiped. Maak er dus een gewoonte van om vanaf vandaag die advertenties echt allemaal te negeren!

Maak een Instagram Business account aan

Hoewel het onmogelijk is om Instagram te gebruiken zonder enorme hoeveelheden tracking te accepteren, is het mogelijk om je datasets in ieder geval een klein beetje te scheiden. Door een zakelijk account te maken dat is gekoppeld aan een ander e-mailadres, maakt je een nieuwe dataset aan die los staat van je Facebook-account en los staat van alle andere informatie die het bedrijf over jou heeft.

Volgt Instagram je nog steeds? Ja. Maar die informatie wordt niet (noodzakelijkerwijs) gekoppeld aan je belangrijkste advertentieprofiel dat Facebook over jou heeft.

Bekijk héél veel puppy videos

Of katten filmpjes, of TikTok dansjes of wat het ook is dat je dopaminereceptoren op Instagram triggert. Dit jaar is al moeilijk genoeg geweest – een klein beetje verwennerij kan geen kwaad!

instagram privacy reset algoritme

Meer weten over hoe je jouw verschillende social media accounts kunt beschermen?

Lees ook: