Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

Hoe veilig is TikTok, is onze privacy in gevaar?

is-tiktok-veilig

De Chinese app TikTok beleeft haar wereldwijde doorbraak; met name bij kinderen en jongeren is de app razend populair. Omdat de doelgroep van TikTok in de privacywet wordt gezien als extra kwetsbaar, gaat de Autoriteit Persoonsgegevens de TikTok privacy waarborging nader onderzoeken. Is TikTok veilig? 

Sinds de wereldwijde lockdown is TikTok, net als Facebook & Instagram, meer dan 2 miljard (!) keer gedownload. In tegenstelling dat deze apps is de doelgroep van TikTok een stuk jonger. Op TikTok kunnen gebruikers creatieve filmpjes delen met hun volgers. Net als vele andere apps verdient TikTok geld met advertenties die op data worden gepersonaliseerd. Juist omdat TikTok door een jongere doelgroep wordt gebruikt, brengt dit extra gevaren met zich mee.

Rol van de ouders, veilig gebruik TikTok. 

Zoals bij ieder sociaal medium het geval is, blijft het belangrijk dat ouders toezicht houden op het (online) gedrag van hun kinderen. De meeste content op de app is grappig en onschuldig, maar helaas zijn ook voorbeelden bekend van situaties waarin kinderen worden blootgesteld aan content dat niet voor hen bedoeld is.

Eerder dit jaar deed NRC onderzoek naar het toezicht op wat de kinderen te zien krijgen en hoe veilig TikTok is. Volgens TikTok zijn er wereldwijd contentspecialisten bezig om het platform veilig te houden. Dit houdt onder andere in dat er geen pornografische, politieke of gewelddadige boodschappen gedeeld mogen worden. Volgens diezelfde contentspecialisten heeft dit echter geen prioriteit en dat maakt het voor kwaadwillende helaas ‘’kinderlijk’’ eenvoudig om misbruik van deze situatie te maken.

tiktok-veilig

Is TikTok privacy vriendelijk ingericht?

Onlangs heeft TikTok te kennen gegeven alle medewerking aan de Autoriteit Persoonsgegevens te verlenen met betrekking tot het onderzoek over de privacy en veiligheid van TikTok. Hieruit moet blijken of TikTok veilig is ingericht. Ook wordt er onderzocht of er goed genoeg uitlegt wordt wat voor informatie zij verzamelen en waarvoor het wordt gebruikt. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre de toestemming ouders nodig is, omdat men dus gegevens van kinderen en minderjarigen verzamelt voor commerciële doeleinden.

De conclusies van dit onderzoek worden later dit jaar verwacht.