Inhoudsopgave:
- Facebook Privacyinstellingen en -functies aanpassen
- Instellingen voor tijdlijn en taggen
- Controleren
- Activiteitenlogboek
- Je profiel bekijken door de ogen van iemand anders
Facebook – het populaire platform dat het afgelopen jaar onder vuur lag vanwege tal van privacyschandalen – wil zich in de toekomst sterker richten op de privacy van zijn gebruikers (NOS). Echter, gebruikers van de sociale netwerksite kunnen op het gebied van privacy de touwtjes ook zelf in handen nemen en waar nodig hun Facebook privacy instellingen aanpassen. Wil je controleren of je momenteel onbedoeld privégegevens deelt via Facebook, voor iedereen zichtbaar bent of ongevraagd kan worden getagd, raadpleeg dan de onderstaande handleiding voor het aanpassen van jouw Facebook privacy instellingen. In een aantal stappen kun je eenvoudig en eigenhandig een aantal belangrijke Facebook privacy instellingen wijzigen.
Facebook Privacy instellingen aanpassen
Om je Facebook privacy instellingen te wijzigen, ga je als volgt te werk:
- Allereerst klik je op het driehoekige icoontje met de punt naar beneden. Het icoontje is vindbaar rechtsboven in de blauwe balk van je Facebook-pagina/Facebook-startpagina;
- Klik vervolgens op instellingen.
Je komt nu terecht op een pagina waar je alle Facebook privacy instellingen kan aanpassen. Aan de linkerzijde van de pagina verschijnt een menu. Het menu bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder ‘Algemeen’, ‘Beveiliging en aanmelding’, ‘Privacy’, ‘Tijdlijn en taggen’, ‘Blokkeren’, ‘Taal en regio’ en ‘Meldingen’. Dit menu stelt gebruikers van Facebook in staat om de instellingen per specifiek onderdeel te veranderen. In het vervolg zullen we een aantal belangrijke onderdelen belichten, en per specifiek onderdeel uitleggen hoe het aanpassen van de desbetreffende Facebook (privacy) instellingen in zijn werk gaat.
Facebook Privacyinstellingen en -functies aanpassen
We richten ons allereerst op het onderdeel Privacyinstellingen en -functies. Om jouw Privacyinstellingen en-functies te kunnen aanpassen, dien je de volgende optie van het menu dat aan de linkerzijde van het scherm zichtbaar wordt te selecteren:
Et Voilà! Zojuist is het onderdeel Privacyinstellingen en -functies verschenen. Binnen het betreffende onderdeel wordt onderscheid gemaakt tussen Jouw activiteiten en Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen. Binnen deze categorieën bestaan vervolgens een aantal subcategorieën.
1) Jouw activiteiten
Het onderdeel Jouw activiteiten herbergt een aantal subcategorieën. In het vervolg wordt voor de subcategorie Wie kan je toekomstige berichten zien? uitgelegd op welke wijze instellingen kunnen worden gewijzigd.
Wie kan je toekomstige berichten zien?
Welke Facebook-gebruikers verschaf jij toegang tot de berichten, foto’s en video’s op jouw tijdlijn? Binnen de subcategorie wie kan je toekomstige berichten zien? kun je instellen voor welk publiek jouw statusupdates zichtbaar zijn. Hanteer de volgende werkwijze:
- Klik op Bewerken;
- Kies één van de volgende opties:
- Iedereen – Iedereen op Facebook en daarbuiten
- Vrienden – Je vrienden op Facebook
- Vrienden, behalve… – Niet tonen aan bepaalde vrienden
- Specifieke vrienden – Alleen weergeven aan bepaalde vrienden
- Alleen ik – Alleen ik
- Aangepast – Vrienden en lijsten opnemen en uitsluiten
Let op! Aanvankelijk lijken enkel de opties Iedereen, Vrienden en Vrienden, behalve…. tot de keuzemogelijkheden te behoren. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost. Door achtereenvolgens op Meer… en Alles weergeven te klikken, verschijnen de opties Specifieke vrienden, Alleen ik en Aangepast ook.
2) Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen
Ook het onderdeel Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen herbergt een aantal subcategorieën. In het onderstaande tekstgedeelte wordt voor een aantal (relevante) subcategorieën uitgelegd hoe de betreffende instellingen aangepast kunnen worden.
Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen?
Binnen Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen? beheer je welke gebruikers van Facebook in de gelegenheid zijn om jou een vriendschapsverzoek te sturen: Iedereen of Vrienden van vrienden. Klik allereerst op Bewerken, alvorens je een keuze maakt tussen Iedereen of Vrienden van vrienden. Wil je voorkomen dat alle gebruikers van Facebook jou een vriendschapsverzoek kunnen sturen, selecteer dan de optie Vrienden van vrienden. Alleen vrienden van vrienden die jij hebt toegevoegd op Facebook kunnen jou een vriendschapsverzoek sturen.
Wie kan je vriendenlijst zien?
De optie Wie kan je vriendenlijst zien? stelt je in staat om je vriendenlijst (gedeeltelijk) af te schermen. Kies je bijvoorbeeld voor de instelling Alleen ik, dan kan alleen jij je volledige vriendenlijst op je tijdlijn bekijken. Andere mensen kunnen in dat geval alleen gemeenschappelijke vrienden zien. Om deze Facebook privacy instelling aan te passen, dien je opnieuw eerst op Bewerken te klikken.
Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel?
Wanneer deze instelling is ingeschakeld, kunnen zoekmachines in zoekresultaten doorverwijzen naar je profiel. Om deze instelling te wijzigen, klik je op Bewerken. Plaats je geen vinkje in het selectievakje (‘toestaan dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel’), dan zullen personen die op jouw naam zoeken via zoekmachines (bv. Google) niet worden doorverwezen naar je Facebook profiel.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat het enkele weken kan duren voordat de link naar jouw profiel pagina of tijdlijn niet meer wordt weergegeven in zoekresultaten van zoekmachines.
Instellingen voor tijdlijn en taggen
In het kader van Facebook privacy instellingen aanpassen, richten we ons in dit artikel eveneens op het onderdeel Tijdlijn en taggen. Om jouw Facebook instellingen met betrekking tot tijdlijn en taggen te veranderen, dien je de volgende handelingen te verrichten:
- Klik wederom op het driehoekvormige icoontje, dat vindbaar is rechtsboven in de blauwe balk van je Facebook-startpagina;
- Klik vervolgens op Instellingen;
- Na het doorlopen van deze stappen selecteer je de volgende optie van het menu dat aan de linkerzijde van het scherm zichtbaar wordt: Tijdlijn en taggen.
Je bent inmiddels aanbeland bij het onderdeel Instellingen voor tijdlijn en taggen. Binnen het betreffende onderdeel wordt onderscheid gemaakt tussen Tijdlijn, Taggen en Controleren. De Facebook privacy instellingen per subcategorie kunnen opnieuw worden aangepast. Door op Bewerken te klikken, kun je ook in het kader van Tijdlijn en taggen per subcategorie bepalen welke Facebook privacy instellingen het beste bij jouw voorkeuren passen.
Controleren
In deze handleiding voor Facebook privacy instellingen aanpassen is speciale aandacht voor het onderdeel Controleren met betrekking tot Tijdlijn en taggen. Wil je berichten waarin je bent getagd eerst controleren voordat het bericht wordt weergegeven op je tijdlijn? Dat snappen wij. Klik op Bewerken en kies voor de optie Ingeschakeld. Berichten waarin je bent getagd worden in dat geval eerst ter goedkeuring aan je voorgelegd, voordat ze op je tijdlijn worden geplaatst. Als er een bericht is dat je moet controleren, klik je op Tijdlijncontrole aan de linkerkant van je Activiteitlogboek (later meer over het Activiteitlogboek).
Let op! Hiermee bepaal je enkel wat er is toegestaan op je tijdlijn. Berichten waarin je bent getagd, kunnen dus nog steeds worden weergegeven in zoekresultaten, in het nieuwsoverzicht en op andere plaatsen op Facebook.
Wil je tags die mensen aan je berichten toevoegen eerst controleren voordat de tags worden weergegeven op Facebook? Ook daar kunnen we inkomen. Klik op Bewerken en selecteer de optie Ingeschakeld. Ben je niet bevriend met iemand, maar voegt hij of zij wel een tag toe aan je bericht? Dan wordt vanaf nu gevraagd of je de tag wil controleren. Kies je ervoor om een tag goed te keuren, dan is jouw bericht zichtbaar voor de persoon die is getagd en zijn of haar vrienden.
Activiteitlogboek
In een Facebook privacy instellingen aanpassen handleiding mag aandacht voor het Activiteitlogboek niet ontbreken. Het Activiteitlogboek vormt – de naam zegt het al – een logboek waarin jouw Facebook activiteiten zijn opgeslagen. Het Activiteitlogboek verschaft daarmee een volledig overzicht van berichten die je hebt geplaatst of geliked (‘vind-ik-leuks’), berichten waarin jij bent getagd, berichten van anderen op je tijdlijn, en meer…
Het Activiteitlogboek is tevens de plaats waar dit soort Facebook activiteiten beheerd kunnen worden. Zo kan de zichtbaarheid van berichten worden aangepast (denk bijvoorbeeld aan van ‘openbaar’ naar ‘alleen vrienden’), kan informatie worden verwijderd en kunnen tags van jou (of anderen) worden verborgen of verwijderd van je tijdlijn.
Je bent altijd slechts een aantal muisklikken verwijderd van het beheren van de activiteiten in het Activiteitlogboek. Ga als volgt te werk:
- Ga naar jouw persoonlijke Facebook pagina (jouw tijdlijn) door op je naam in de blauwe Facebook balk te klikken;
- Klik vervolgens op Activiteitlogboek;
Je wordt vervolgens doorverwezen naar je Activiteitlogboek. Ter verduidelijking: de onderstaande afbeelding geeft weer hoe zo’n Activiteitlogboek eruit ziet. Het betreft een Activiteitlogboek van een willekeurige Facebook gebruiker.
We zijn echter nog niet klaar. Om je Activiteitlogboek te beheren, dien je nog enkele handelingen te verrichten:
- Klik allereerst op het ‘potlood-icoontje’. Het icoontje bevindt zich aan de rechterzijde van je scherm.
- Afhankelijk van het soort bericht kun je nu bewerkingen uitvoeren:
- In het geval van berichten die je leuk hebt gevonden, kun je nu kiezen voor Vind ik niet meer leuk;
- In het geval van geaccepteerde vriendschapsverzoeken, kun je nu kiezen voor Toegestaan op tijdlijn, Verborgen op tijdlijn of Verwijderen als vriend;
- In het geval van berichten waarin je bent getagd, kun je nu kiezen voor Tag rapporteren/ verwijderen.
Op soortgelijke wijze kan op deze manier voor alle activiteiten in het Activiteitlogboek worden vastgesteld welke optie het beste past bij de voorkeuren die je koestert ten aanzien van Facebook privacy instellingen.
Je profiel bekijken door de ogen van iemand anders
Nu je mogelijk een aantal stappen uit deze handleiding voor Facebook privacy instellingen hebt toegepast op je persoonlijke situatie, kun je bij wijze van controle je eigen profiel bekijken door de ogen van iemand anders. Deze functie biedt gebruikers van de sociale netwerksite namelijk de mogelijkheid om te zien hoe je openbare profiel/tijdlijn eruit ziet, of welke specifieke onderdelen worden getoond aan Facebook vrienden. Welke aspecten van je persoonlijke Facebook pagina worden getoond aan welke (groepen) Facebook gebruikers, hangt af van jouw privacy instellingen.
Hoe je deze functie kunt raadplegen, lees je hieronder:
- Klik wederom op jouw naam die zichtbaar is in de blauwe Facebook pagina bovenaan de pagina;
- Klik vervolgens het volgende icoontje: . Het icoontje, dat bestaat uit drie bolletjes, bevindt zich rechts naast Activiteitlogboek.
- Er verschijnen nu twee opties. Klik op Weergeven als.
Je kunt nu zien hoe jouw openbare profiel/tijdlijn wordt weergegeven. Indien Facebook privacy instellingen dusdanig zijn ingesteld dat alleen vrienden jouw inhoud mogen zien, dan behoort Bekijken als specifieke persoon tot de mogelijkheden. Wanneer je nu de naam van een vriend invult, kun je controleren welke informatie beschikbaar is voor deze persoon.
Tot slot
Wees je bewust van wat je online wil zetten en wat niet. Want in de meeste gevallen geldt: eenmaal iets online gezet, dan zou het altijd online te vinden blijven. Met deze handleiding hopen we jou in ieder geval een handje te helpen. Wil je je privacy online beter beschermen? Wij schreven onlangs ook een artikel over het verwijderen van cookies of ga naar het overzicht van nieuwsartikelen.