Al meer dan 800.000 Privacy Producten verkocht | Over Spy-Fy

Anoniem surfen in 3 stappen

anoniem-surfen

Als je in 2020 het internet op gaat wordt je overal gevolgd. Er is namelijk een hoop geld te verdienen aan jouw gebruikers data. Hoe kan jij in 2020 nog anoniem surfen? Wij hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet om weer anoniem te kunnen surfen. 

1. Anoniem surfen door het gebruik van VPN

Zodra jij verbonden bent met een zogenaamde “VPN” verbinding verloopt jouw internetverkeer via een beveiligde verbinding. De VPN server versleuteld jouw data, zo wordt jouw gebruikers data nutteloos en ontoegankelijk voor een Facebook of Google. Ook wordt je IP-adres verborgen. Je kunt je IP-adres zien als jouw eigen broodkruimeltje die je overal achterlaat. Door het gebruik van VPN kan jij niet meer gevolgd worden, je neemt namelijk het IP-adres van een VPN server aan. Het toegankelijk maken van anoniem surfen is het enige doel van VPN aanbieders, de meeste zijn dan ook betrouwbaar. Hier vind je een goed overzicht welke VPN het beste bij jouw past.

anoniem-surfen-vpn

2. Anoniem surfen door de juiste browser te kiezen

Het scheelt nogal per browser hoe er omgegaan wordt met jouw data.  Wie laat jouw anoniem surfen in 2020?

Anoniem surfen met Safari van Apple

Safari doet het best aardig op het gebied van privacy en anoniem surfen. Zo zijn er een hoop extensies beschikbaar die digital fingerprinting tegengaan. Ook heeft Safari sinds de laatste update het Intelligent Tracking Prevention erin gebouwd. Hierdoor worden cookies na 7 dagen weer verwijderd waardoor je data dus niet meer gevolgd kan worden.

Anoniem surfen met Google Chrome

Google’s omzet van 162 miljard in 2019 komt voor grotendeels uit het doorverkopen van jouw data. Chrome is een onderdeel van Google en Google’s doel is om zoveel mogelijk data te verzamelen en door te verkopen. Ondanks de vele privacy add-ons in Chrome is het gebruik van Google Chrome niet aan te raden als je anoniem wilt surfen.

Anoniem surfen met Mozilla Firefox

Voor de meeste privacy en anonimiteit moet je bij Mozilla Firefox zijn. Deze browser is “open source”, wat betekent dat iedereen in de code kan kijken hoe het gebouwd wordt. Door deze transparantie kunnen er geen rare fratsen in de code gebouwd worden zonder dat het meteen publiekelijk is. Ook worden voor Firefox meerdere privacy add-ons gebouwd die jouw digitale privacy kunnen waarborgen. Anoniem internetten en surfen kun je dus het beste met Mozilla Firefox doen. 

Anoniem surfen in “Incognito” modus

Alle browsers die hierboven worden genoemd bieden een zogenaamde Incognito functionaliteit aan. Dit klinkt veiliger dan dat het is. Zelf met Incognito modus aan ben jij niet anoniem aan het internetten. De Incognito modus zorgt er alleen voor dat je historie, wachtwoorden en cookies niet onthouden worden. Je IP-adres, je besturingssysteem, welke lettertypes je geïnstalleerd hebt en nog veel meer andere informatie kan wel allemaal gevonden worden tijdens het browsen in de incognito modus. Je hebt dus meer nodig om anoniem te kunnen surfen.

3. Anoniem surfen door gebruik van een anonieme zoekmachine

Zijn er andere zoekmachines op de wereld dan Google? Het antwoord is ja. Ze zijn wat minder bekend maar zorgen ervoor dat jij anoniem kunt internetten. Zo worden zoektermen bijvoorbeeld niet opgeslagen. Welke anonieme zoekmachines zijn er beschikbaar?

  1. DuckDuck Go: De meeste bekende zoekmachine op het gebied van privacy en anoniem surfen. Ondanks dat deze partij vecht voor jouw privacy kan het niet complete anonimiteit garanderen. Websites slaan namelijk nog steeds jouw gegevens op als deze van DuckDuck Go gevonden worden.
  2. Startpage.com: Een zoekmachine van Nederlandse makelarij waar jouw privacy voorop gesteld wordt. Startpage heeft de Nederlandse Privacy Awards 2019 gewonnen, wat blijk geeft van de kwaliteit van deze zoekmachine.

Conclusie om anoniem te surfen in 2020

  • Begin met het gebruiken van VPN. Dit encrypt al je data en vervangt jouw IP adres met een ander adres;
  • Gebruik de meeste privacy proof internet browser, namelijk Firefox van Mozilla;
  • Zoek met anonieme zoekmachines zoals DuckDuckGo en Startpage.com.