Afgelopen zaterdag demonstreerden honderden mensen tegen de komst van een 5G-netwerk in Nederland. Demonstranten sloten aan bij de wereldwijde actiedag tegen het netwerk omdat ze bang zijn dat het netwerk schadelijk is. Maar wat is 5G precies, waarom zou het schadelijk zijn en wat betekent het voor je privacy?
Wat is 5g?
5G staat voor de ‘vijfde generatie’ mobiele netwerken. Het is de nieuwste variant van mobiele netwerken, die binnenkort wereldwijd beschikbaar is. Op dit moment gebruik je waarschijnlijk 3G of 4G als je niet verbonden bent met Wi-Fi. Met het nieuwe 5G-netwerk zouden we beter en sneller kunnen internetten dan ooit tevoren. Het is je misschien al opgevallen dat er behoorlijk wat commotie is rondom de komst van 5G. Hierover later in dit artikel meer!
Verschil 4G en 5G
Je vraagt je misschien af wat de voordelen van 5G in vergelijking met 4G zijn. Het grote verschil is dat het nieuwe 5G-netwerk veel sneller is dan het huidige 4G-netwerk. Het verschil is niet mis: 5G is maar liefst 100x (!) zo snel als 4G. Hierdoor kun je meer data versturen in minder tijd. Heb je wel eens last gehad van vertraging met je mobiele internet? Dat is verleden tijd met 5G. Data wordt namelijk binnen één milliseconde verstuurd, wat neerkomt op één duizendste van een seconde. Súpersnel dus!
Waarom 5G?
‘Dat supersnelle internet, hebben we dat wel echt nodig?’, hoor ik je al denken. Misschien heb je wel eens gemerkt dat je 4G-netwerk vrij snel overbelast raakt. Als je bijvoorbeeld bij een festival of een andere drukke plek bent, gebeurt het regelmatig dat je appjes even blijven hangen of dat je helemaal geen internet hebt. Het nieuwe 5G-netwerk zorgt ervoor dat dit niet langer een probleem is. Hoe druk het ook is, je houdt snel mobiel internet. Daarnaast zorgt 5G voor een lager energieverbruik. Het ontvangen en sturen van mobiele data kost energie. Kijk maar eens hoeveel langer de batterij van je telefoon mee gaat als je je 4G uitzet! Met 5G kost het minder energie om data te ontvangen en versturen, dus gaat ook je batterij langer mee.
Een ander voordeel van het invoeren van het nieuwe netwerk is dat steeds meer apparaten gebruik maken van mobiele data. Denk aan een smart tv, slimme koelkasten en horloges. 5G zorgt ervoor dat je zoveel apparaten kunt gebruiken als je wil, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je internet. Ook zorgt het netwerk ervoor dat je kunt genieten van een betere kwaliteit video als je aan het Netflixen bent op je telefoon. Betere kwaliteit videostreaming is niet alleen handig voor Netflixen, maar ook voor de gezondheidszorg heeft het voordelen. Het betekent namelijk dat operaties op afstand beter uitgevoerd kunnen worden.
5G en privacy
Omdat een 5G-netwerk zoveel data kan verwerken, is het ook gemakkelijker om informatie van gebruikers van het netwerk op te slaan. De informatie die wordt opgeslagen wordt vaak gebruikt om de service van je favoriete apps te verbeteren, en nóg persoonlijker te maken. Denk aan gegevens over welke websites je bezoekt, wat je locatie is, welke plekken je bezoekt, en zelfs medische gegevens.
Helaas zitten er ook nadelen aan het delen van zoveel gegevens. Wanneer bedrijven bijvoorbeeld te maken met een datalek, kunnen cybercriminelen misbruik maken van jouw gegevens. Hoe meer data er van jou in de rondte gaat, hoe groter het risico is dat het misschien in verkeerde handen valt. Dit is waarom veel mensen de komst van het nieuwe 5G-netwerk zorgelijk vinden.
Huawei 5G
Telecommunicatiebedrijf Huawei uit China investeert al jaren in 5G. Daarom zijn hun antennes beter geschikt voor 5G-netwerken dan van welk ander bedrijf dan ook. Het lijkt voor kopers dus een logische keuze om voor Huawei te gaan, maar zo simpel is het niet. Het bedrijf wordt er namelijk van verdacht banden te hebben met de overheid. Wanneer de 5G-apparatuur geleverd zou worden door dit bedrijf, heeft de Chinese overheid wellicht toegang tot gevoelige gegevens. Je kunt je voorstellen dat dit geen fijn idee is. Ondanks dat Huawei de connecties met de overheid ontkent, is er nog steeds weinig duidelijkheid over hoe het nu echt zit.
5G schadelijk of niet?
Veel van de demonstranten die afgelopen weekend op de dam stonden, zijn bang dat 5G stralingsgevaar met zich meebrengt en het 5G-netwerk schadelijk is voor mensen. Uit het onderzoek dat is gedaan naar het stralingsgevaar, is echter gebleken dat het netwerk geen negatieve invloed op ons lichaam heeft. Toch zorgt het voor veel commotie, omdat de straling wordt verward met bijvoorbeeld röntgenstraling. De straling die van 1G, 2G, 3G, 4G of 5G mobiele netwerken komt, muteert je moleculen niet en is daarom een ander soort straling. Doordat de frequenties van 5G hoger zijn dan die van 4G, kunnen ze minder snel door muren heen dringen. Daarom moeten er meer kleinere antennes worden geplaatst om het nieuwe netwerk te realiseren. Deze kleinere antennes werken met een lager vermogen.
5G Nederland
Maar wanneer is het dan echt zo ver? Nou, we kunnen je vast verklappen: het gaat niet lang meer duren. Er bestaan zelfs al een paar 5G-netwerken in Nederland. KPN test het netwerk bijvoorbeeld in de Johan Cruiff ArenA, en Vodafone test het netwerk in Maastricht. Halverwege dit jaar zou in heel Nederland een 5G-netwerk functioneel moeten zijn. De enige kink in de kabel is dat enkele hoge frequenties die in veel landen gebruikt worden voor het netwerk, in Nederland bezet zijn. Deze frequenties worden namelijk gebruikt door de geheime dienst voor afluisterapparatuur. De frequenties tussen de 3500 MHz en 2600 MHz zullen pas in 2022 beschikbaar zijn voor 5G.
Bron: VPNGids.nl