8 Privacy Tips voor Thuiswerken

8 Privacy Tips voor Thuiswerken

Alles wat we online doen – de documenten die we delen, de websites die we bezoeken, de berichten die we verzenden – laat een spoor van gegevens achter. Als we niet oppassen, kunnen deze gegevens worden gebruikt om ons in de gaten te houden, ons te manipuleren en erger… Maar er zijn manieren waarop we onze veiligheid en privacy op het internet kunnen verbeteren. Moet jij ook in 2021 thuis werken? Dan zijn deze 8 privacy tips voor thuiswerken voor jou van toepassing!

Tips voor Thuiswerken

Thuiswerken Tip 1: Gebruik twee-factor of multi-factor authenticatie

Begin met het instellen van tweefactor authenticatie (2FA) op al jouw accounts. Dit zorgt ervoor dat niemand kan inbreken in je netwerk met gevoelige informatie door je wachtwoord te raden of te stelen.

Met 2FA is er namelijk ook een bevestigingscode nodig die per sms of e-mail verstuurd wordt. Op deze manier voegt 2FA een sterke tweede beveiliging toe aan jouw online identiteit.

Met 2FA is er namelijk ook een bevestigingscode nodig die per sms of e-mail verstuurd wordt. Op deze manier voegt 2FA een sterke tweede beveiliging toe aan jouw online identiteit. Met 2FA is er namelijk ook een bevestigingscode nodig die per sms of e-mail verstuurd wordt. Op deze manier voegt 2FA een sterke tweede beveiliging toe aan jouw online identiteit.

Standaard 2FA gebruikt meestal een telefoonnummer, wat misschien goed genoeg is als je je telefoonprovider vertrouwt… Een betere oplossing is om een app zoals Google Authenticator te gebruiken, die codes genereert in een app op je telefoon.

Thuiswerken Tip 2: Wachtwoorden vereisen

Gebruik wachtwoorden voor alle laptops, tablets en smartphones. Laat deze apparaten niet onbeheerd achter op openbare plaatsen. Zorg ervoor dat de wachtwoorden lang, sterk en uniek zijn: minimaal 12 tekens die een combinatie zijn van cijfers, symbolen en hoofdletters en kleine letters.

Thuiswerken Tip 3: Hou je software up-to-date

Dit geldt voor al jouw apps, webbrowsers en besturingssystemen. Stel updates automatisch in. Software-updates zijn belangrijk omdat ze vaak cruciale oplossingen voor beveiligingslekken bevatten. Naast beveiligingsoplossingen kunnen software-updates ook nieuwe of verbeterde functies bevatten, of betere compatibiliteit met verschillende apparaten of applicaties. Ze kunnen ook de stabiliteit van je software verbeteren en verouderde functies verwijderen.

Thuiswerken Tip 4: Beveilig je bestanden

Maak een back-up van belangrijke bestanden offline, op een externe harde schijf of in de cloud. Zorg ervoor dat je jouw papieren dossiers ook veilig opslaat.

Thuiswerken Tip 5: Beveilig je router & gebruik (min.) WPA2-codering

Wijzig de standaardnaam en het wachtwoord, schakel beheer op afstand uit en meld je af als beheerder zodra de router is ingesteld. Zorg ervoor dat je router WPA2- of WPA3-codering biedt, en dat deze ingeschakeld is. Versleuteling beschermt informatie die via jouw netwerk wordt verzonden, zodat deze niet door buitenstaanders kan worden gelezen.

Thuiswerken Tip 6: Maak aparte Wi-Fi netwerken aan

Als je thuiswerkt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw internetverbinding en internet beveiliging. In een wereld van ‘thuiswerken’ moeten we vertrouwen op onze wifi-netwerken thuis om verbinding te maken. Dit roept uitdagingen op die goede privacy maatregelen vereisen.

Je netwerk is net zo veilig als het zwakste apparaat waaraan die gekoppeld is. Daarom is het een goed idee om een ‘gast’-wifi-netwerk op te zetten en dat te gebruiken om niet-essentiële apparaten zoals tv’s en elektronische assistenten te verbinden. Als bijvoorbeeld jouw Google Home speaker een beveiligingsfout heeft, kan een hacker via Google Home geen misbruik maken van het netwerk door backdoor toegang te krijgen tot je belangrijkere apparaten. Door je essentiële en niet-essentiële apparaten op deze manier te scheiden op verschillende netwerken, wordt je risico aanzienlijk verminderd.

Thuiswerken Tip 7: Hou je online werk-gerelateerd en privé activiteit gescheiden

Het is een goed idee om je internetgebruik te verdelen over twee browsers (bijvoorbeeld Chrome en Safari). Als je voor al je onlineactiviteit dezelfde browser gebruikt, worden jouw werk- en persoonlijke online profielen samengevoegd. Een leger van bots bouwt voortdurend aan jouw online profiel, op basis van je browsegeschiedenis. Als je werk en privé niet scheidt, worden jouw werk en persoonlijke geschiedenis door elkaar gehaald. En onthoud: de incognito modus doet niets voor online traceerbaarheid. Het verwijdert gewoon je geschiedenis, zodat je partner of huisgenoten niet kunnen zien wat je hebt gedaan.

Thuiswerken Tip 8: Veilig videobellen als je thuis werkt? Zo doe je dat!

Bij het thuiswerken zijn online vergaderingen nodig, en het is belangrijk om ook bij het gebruiken hiervan rekening te houden met privacy en beveiliging. Zoom, de meest gebruikte app voor video vergaderingen, is enorm populaire geworden in de social-distancing tijdperk.

Maar er zijn grote zorgen over Zoom’s toewijding aan online privacy. Zoom-meetings zijn niet end-to-end versleuteld. Er is ook kritiek op de app vanwege de beheerfuncties, waarmee de host van de Zoom-meeting locatie- en apparaat gegevens van deelnemers kunnen zien.

Hier zijn 8 dingen die je kunt doen om veilig gebruik te maken van Zoom:

  1. Configureer een Meeting-ID/Zoom-ID en wachtwoord
  2. ‘Waiting room’ inschakelen
  3. ‘Join before host’ uitschakelen
  4. ‘Mute participants on entry’ inschakelen
  5. Scherm delen inschakelen voor ‘Host only’
  6. ‘Allow removed participants to join’ uitschakelen
  7. ‘Allow file transfer’ uitschakelen
  8. Hou je Zoom app up-to-date

En, last but not least, voorkom webcam spionage wanneer je je webcam niet gebruikt met de Spyslide® Webcam Cover. Met een simpele schuifbeweging ben jij diegene die bepaalt of de webcam te gebruiken is of niet. Niet iedereen hoeft de hele dag met jouw mee te kijken!

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.